Olet tässä
Mainitut reaktiot ovat tavallisia järkyttävän kokemuksen jälkeen. Reaktiot lievenevät ajan myötä ja järkyttävästäkin kokemuksesta voi toipua. Puhu tunteistasi. Itkeminen helpottaa. Muista syödä ja juoda vettä riittävästi. Liiku luonnossa ja harrasta liikuntaa, se auttaa usein univaikeuksiin. Älä jää yksin, vaan hae apua ja ota apua vastaan. Jatka normaalia jokapäiväistä elämää. On mahdollista, että kriisin kohdatessa reaktiot tulevat viiveellä ja alkuvaiheen reaktiot jäävät pois. Myöhäisreaktiossakin kannattaa hakea ammattiapua. Kriisin kohdatessa kaikki eivät koe voimakkaita reaktioita. Kukin käsittelee kriisiä omalla tavallaan.
Huomioithan, että kiinteistövakuutus korvaa rakenteisiin tulleet vahingot. Koti- tai palovakuutus korvaa irtaimen omaisuutesi.
Tulipalo on usein mieltä järkyttävä kokemus. Henkistä tukea onnettomuuden jälkeen voivat tarvita niin uhri, läheiset, auttajat kuin silminnäkijätkin. Ulkopuolista apua kannattaa hakea. Henkinen jälkihoito auttaa käsittelemään onnettomuuden aiheuttamia reaktioita ja kärsimystä, helpottaa ahdistusta sekä ennaltaehkäisee myöhempiä stressioireita.
Yhteyden sosiaali- ja kriisipäivystykseen saat tarvittaessa puhelimitse 044 7809 173 (Keski-Pohjanmaa), 06 325 2347 (Pohjanmaa) tai hätäkeskuksen kautta soittamalla numeroon 112.
Suomen Punaisen Ristin ensihuollon hälytysryhmä tarjoaa suomalaisille aineellista ja henkistä tukea onnettomuuksissa ja muissa erityistilanteissa ensimmäisten vuorokausien aikana. Se on osa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun organisaatiota ja hälytysjärjestelmää. Myös seurakunnan diakoniatyöntekijät
avustavat akuutissa hätätilanteessa olevia.
Lisätietoja: Punainen Risti https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua, Suomen ev.lut. kirkon sivut https://evl.fi/apua-ja-tukea.